welcome


#inihafizasuraya#

My photo
Bandar Johor Bahru, johor, Malaysia
siapa bising aku tulis nama korang kat sini

20110715

i cook chicken rendang for the first time!



''I CAN COOK TOO''






Assalamualaikum w.b.t. ;)
Semalam buat pertama kalinya dalam hidup aku masak rendang la weiii..macam nak raya plak hehee
actually, masak lauk ni sebab DAH TAK TAHU NAK MASAK APA !huhuhu
pening pale aku nak fikir nak masak apa setiap hari sampai dah tak tahu nak masak..huhu




rendang ayam dalam kuali









apamacam?menyelerakan tak?hehee
apa-apa pun komen orang tentang masakan kita perlu terutamanya pertama kali buat yelah nak tahu apa silap dan kurangnya supaya next time masak tak buat lagi perkara tu.
Apa yang aku belajar kalau masak rendang ni yang penting rempah ratus tu mesti garing bila ditumis dan bahan-bahannya mesti sepadan ngan bahan utama seperti ayam atau daging. Mak aku punya rendang lagi bestlah daripada aku punya hehe mana boleh lawan tauke kawan..ahha

Lagi satu, kalau masak masakan yang menggunakan kerisik dan santan  tolong kurangkan minyak time menumis supaya masakan kita tak terlalu berminyak dan tidak menyihatkan. huhuhu

Kalau masak rendang kena sabar banyak-banyak yelah rendang ni amek masa sikit. Sekarang bila dah tahu dan berasa masak rendang macam mana aku tak perlu set kat mind aku yang rendang ni susah dimasak! Actually, memasak ni mudah kalau kita tahu macam mana nak menggayakannya. ye dak? 

- terima kasih sudi baca :)


No comments:

Followers