welcome


#inihafizasuraya#

My photo
Bandar Johor Bahru, johor, Malaysia
siapa bising aku tulis nama korang kat sini

20100530

Tips nak hadapi exam

nak exam rasa cemas?aku cuba bantu korang

apa yang korang boleh amalkan bila tengah exam :)

1.Sebelum buat revision tu bacalah doa pastu mohon keampunan kepada ALLAH.
2.Sedekahkanlah al-fatihah buat cikgu atau pensyarah yang ajar korang subjek yang korang nak study tu.
3.berdoa mohon ALLAH berkati segala ilmu yang diberikan dan disampaikan diaorang kepada korang
4.jangan tinggal solat 5 waktu.
5.jangan putus berdoa.
6.sebelum mula exam baca al-fatihah,ayat kursi dan berdoa mohon keampunan diri,ibu ayah,cikgu-cikgu dan kawan-kawan.
7.berdoa mohon dipermudahkan ALLAH untuk menjawab soalan dan dijauhkan ''stuck'' ketika exam.
8.kalau ''stuck'' gak berselawatlah banyak2 dan mohon kepada ALLAH agar korang diberi ilham untuk menjawab.
9.jangan sekali-kali meniru sebab korang tak akan tahu dimana kekurangan korang dalam subjek tuh.
10.banyakkan beristighfar dan berzikir dan berselawat sebelum dan sewaktu exam nescaya korang akan tenang menghadapi exam.
11.berdoa selepas solat moga-moga soalan yang kuar soalan yang korang tahu apa jawapannya dan cara untuk menjawab dan menyelesaikannya.

aku cuma mahu berkongsi dengan korang.mudah-mudahan dapat membantu korang menghadapi exam dengan tenang dan jayanya.Sesungguhnya kita hanya mampu berusaha dan bedoa ALLAH sahaja yang berhak menentukan segala-galanya.

No comments:

Followers